<< Klik hier voor het vorige nummer
 

Nieuwsbrief: november 2006
 

Het Arabisch Schiereiland

In deze editie:

 Maak voort
Hoe ga je om met de stress van het leven in het buitenland, kinderen opvoeden en Gods licht laten schijnen en dat allemaal tegelijk? Werken op het Arabisch Schiereiland is een avontuur met veel uitdagingen en tegenslagen voor de meeste zendelingen. Desondanks gaan ze door met het beantwoorden van Gods oproep om mensen te vertellen van zijn evangelie in goede en kwade dagen. Door hun getuigenis zijn ze gehoorzaam aan Gods zendingsbevel.
 

Terug naar het begin
 Gods Hand
"Ik voel me zo nutteloos, wat doe ik hier eigenlijk", gaf Peggy, een zendelinge, eerlijk toe. "Ik ben hier met mijn man en kinderen naartoe gekomen om de mensen die hier wonen te bereiken, maar ik ontmoet er zo weinig. Mijn tijd vult zich met lesgeven van de kinderen, doen van het huishouden en de administratie. Elk huis hier is beveiligd met hoge hekken, dus je ziet je buren nauwelijks. Elke keer als ik naar het park of de supermarkt ga, probeer ik te praten met vrouwen, maar het voelt een beetje gemaakt en onnatuurlijk. Het is moeilijk om onderdeel te worden van hun wereld en te worden uitgenodigd bij de mensen thuis".
"Ik wou dat ik de talenknobbel had van Peggy", zei Margret toen de deurbel weer ging. Veel lokale vrouwen bezoeken haar regelmatig. Het feit dat Margret het lokale dialect niet machtig is, vormt voor hen geen beletsel om bij haar op bezoek te gaan. Ze voelen zich welkom bij haar. "Ik baal dat ik de taal niet machtig ben zoals mijn collega"s, ik ken maar een paar woorden, terwijl ik wel een hoop lokale vrienden heb. De taal is voor mij af en toe echt een loden last. Mijn geheugen is niet meer wat het was, ik vind moeilijk nieuwe woorden te leren. En toch zijn lokale vrouwen zo geduldig met me, ik word regelmatig bij hen uitgenodigd. We communiceren op verschillende manieren en ze vinden het leuk om in hun bijna vloeiende engels met mij te praten".
"Ik voel me zo schuldig dat ik niet mee ben met de rest", zegt Susan vermoeid met een baby op elke arm en twee peuters die aan haar jurk trekken om aandacht. "Ik besteed al mijn tijd aan thuis met de kinderen. Mijn man evangeliseert met andere mannen, terwijl ik aan huis gekluisterd ben. Ik heb de taal geleerd, voordat de kinderen kwamen, maar ik heb niet echt de kans gehad het te gebruiken. Ik heb mijn handen vol aan de kinderen. Ik verlang vaak naar goede gesprekken met andere vrouwen en het delen van de blijde boodschap, in plaats van de kinderen te verschonen en speelgoed op te ruimen. Ik bid vaak voor de bediening en voor mensen, maar ik doe te weinig".
Het is makkelijk om onszelf te vergelijken met anderen, maar we moeten leren omgaan met de situatie waarin God ons heeft geplaatst.
"Ik wil dat mijn kinderen ook het lokale dialect leren spreken, maar hun vrienden zijn alleen bezig met het oefenen van engels. Ik ben bang dat ze nooit Arabisch zullen leren en een van zullen zijn", zegt Mary wiens tieners vaak spelen met de kinderen in de buurt. "Natuurlijk kennen ze enkele woorden, maar misschien verwacht wel teveel van hen. Ik hoop en bid dat ze andere kinderen zullen beïnvloeden met hun leven en getuigenis".
Miriam is een meisje dat bij me kwam om engels te leren. We hadden een goede vriendschap en ze gaf uiteindelijk toe, dat ze ook van Jezus hield. Ik heb vele uren gebruikt om haar te helpen met haar nieuwe geloof. Rond die tijd werd ze verloofd met een neef en verloor ze elke interesse in geloofszaken. Vorige week kwam ze langs en ze zei dat ze nergens meer in gelooft. Ze bracht haar bijbel terug en leek niets meer van God te willen weten. Ik heb dagen lang gehuild, ik voelde me niet lekker en dat ik tekort was geschoten, ik wilde naar huis. Ik vraag me af, hoe had ik het anders kunnen doen?" Sarah deed haar best om Miriam te begeleiden op de weg naar geestelijke groei, ze verwachtte dat ze sterk en vasthoudend zou worden in haar nieuwe geloof. De teleurstelling, dat het zaad op de rotsen kwam was groot, ze zag Miriam afglijden in haar oude gewoontes. Misschien heeft haar man of neef haar onder druk gezet, door haar te bedreigen of dingen te beloven. Het is in de islamitische cultuur belangrijk om erbij te horen, bij de islamitische samenleving en dichterbij, bij je eigen familie. Je betaalt een hoge tol, wanneer je door je nieuwe geloof alleen komt te staan. Het komt regelmatig voor de nieuwe gelovigen, onder de druk van de samenleving bezwijken.
"Ik heb veel mogelijkheden om te getuigen onder mijn lokale vrienden", schreef Elizabeth, een vrijgezel van eind dertig. Ze vragen me vaak, waarom ik niet getrouwd ben, omdat je in deze cultuur een gezin hebt, klaar. Ze snappen niet dat God me nog geen echtgenoot heeft gegeven. Meestal stoor ik me er niet aan, maar soms irriteert het me mateloos en word ik weer mee geconfronteerd dat ik alleen ben. Met de tijd dacht ik dat het zou slijten, maar dat is dus niet zo. Dat ik vrijgezel ben leg ik elke keer weer voor het kruis en ik leer tevreden te zijn met Gods plan voor mijn leven. Gelukkig voel ik me welkom bij westerse en lokale families. Bij hen voel ik me als een dochter, waarvan wordt gehouden en bij wie ik wordt geaccepteerd zoals ik ben". Mensen in een dergelijke samenleving gaan vragen stellen, wanneer ze iemand zien die alleen is en qua leeftijd getrouwd had moeten zijn. Er is iets mis met zo iemand of zo iemand moet snel het "probleem" oplossen. Voor hen is het ondenkbaar, dat je je zoon of dochter alleen de wijde wereld in stuurt, zonder een familie die voor hem of haar kan zorgen. Het westerse model van onafhankelijkheid is voor mensen in het Midden-Oosten als een nachtmerrie. Ze zijn gewend onderdeel te zijn van een grote familie.
Veel zendelingen voelen de stress van het leren van de taal en het leggen van vriendschappen in de Arabische wereld terwijl de rest, zoals lesgeven aan de kinderen, het huishouden en dergelijke ook gewoon doorgaan. Toch is het allemaal onderdeel van Gods plan, Hij heeft de controle. God brengt mensen tot Zichzelf en soms zal hij jou en mij daarvoor gebruiken. Het is Zijn missie, Zijn visie om mensen van alle stammen en talen te winnen voor Zijn koninkrijk. Soms voelen onze zendelingen zich toeschouwers die toekijken hoe God de levens van mensen blijvend verandert. Het zijn niet onze inspanningen of taalkennis die mensen bij God brengen, maar Zijn Liefde!
 

Terug naar het begin
 Maanziek
"Ik ben te arm om voedsel te kopen, dus ik kan niet vasten", sprak een zwerver op straat. In de vastenmaand eten mensen vaak twee keer zoveel als normaal. Ramadan is een gebruik in de islamitische wereld dat een maand duurt, waarbij men vast zolang de zon schijnt. Ergens in Saoedi Arabië zit een aantal religieuze leiders bij elkaar op een balkon te wachten op het begin van de vastenmaand, die wordt aangekondigd door de nieuwe maan. Helaas hebben ze dit keer iets anders gezien, waardoor de vastenmaand dit jaar 2 dagen eerder begint. Volgens een krant moeten ze een ster hebben gezien, omdat je technisch gezien de maan pas 2 dagen later zichtbaar is. De grote vraag die iedereen bezig houdt is, duurt de Ramadan ook 2 dagen langer of niet?
Gedurende de Ramadan bezoeken familieleden elkaar 's avonds en vieren de vastentijd door te genieten van grote maaltijden, waardoor ze er de volgende dag weer tegenaan kunnen. Mensen worden ongeduldig en humeurig wanneer het einde van de vastenmand nadert, door een tekort aan rust en slaap. Honderden auto-ongelukken worden gemeld, doordat mensen 's avonds naar hun maaltijd racen. Iedereen is opgelucht wanneer de maand eindelijk is afgelopen en wordt beëindigd met een vakantie en allerlei festiviteiten.
Voor velen is de vastenmaand een pelgrimsreis om dichter bij hun god te komen, goede daden te verrichten en een bovennatuurlijke ervaring te hebben waardoor ze een enorme geloofsgroei doormaken. Duizenden christenen bidden voor de moslims gedurende deze vastenmaand dat ze via een droom of visioen over Jezus, God zullen ontmoeten. Aangezien velen hier in dromen en visioenen geloven, openbaart God zich vaak op deze manier aan deze mensen.
 

Terug naar het begin
 
<< Terug naar de inhoudsopgave
Klik hier voor het volgende nummer >>