<< Klik hier voor het vorige nummer
 

Nieuwsbrief: april 2006
 

Het Arabisch Schiereiland

In deze editie:

 Wow!? Het WOW effect
"Heb je het ook gehoord? Fatima is in het buitenland op vakantie geweest en nu teruggekomen als Mohammed!" Dit nieuws ruist door alle straten, poorten en winkelcentra. In onze moderne wereld is het tegenwoordig mogelijk om ervoor te 'kiezen' niet langer als vrouw, maar als man door het leven te gaan. Vijf Saoedische vrouwen hebben deze operatie recentelijk ondergaan, schrijft de krant Al Wataan & the Gulf News op 4 april 2006: "De vrouwen hebben deze geslachtsverandering ondergaan na psychologisch onderzoek waaruit naar voren kwam dat ze vooral mannelijke eigenschappen vertoonden. Vrouwen mogen geen autorijden in Saoedi-Arabië en mogen niet zonder de begeleiding van een mannelijk familielid op openbare plaatsen verschijnen". Moe van het 'spelen van de tweede viool', het minderwaardig zijn, besloten deze vrouwen actie te ondernemen en hun status te veranderen en verbeteren! Als je de mannen niet kunt verslaan, dan maar gelijk worden. Maatregelen tegen deze operaties bestaan nog niet, er is nog geen wet voor. Voor sommige vrouwen lijkt dit een heel nieuwe kans op echt bestaan, tot nu toe is er ook nog niemand gearresteerd.
 

Terug naar het begin
 De tweewieler verbannen
Fietsen worden binnenkort verboden! Volgens een bron van de Sharjah autoriteiten in de Verenigde Arabische Emiraten is dit het voorstel dat het verkeersprobleem, de opstoppingen moet oplossen. De grootste steden van het Arabisch Schiereiland staan bekend om de vele verkeersopstoppingen en ongelukken, die veroorzaakt worden door voetgangers en fietsers die zich tussen het verkeer door manoeuvreren. Ze proberen over te steken op drukke straten of zelfs snelwegen. Jaarlijks komen honderden mensen om het leven doordat ze door de hard rijdende auto's aangereden worden. Soms lijken straten enorme parkeerplaatsen, eindeloze rijen stilstaande auto's. Maar wat zou er gebeuren als fietsen verboden zouden worden. De fiets is voor duizenden werknemers met een lager inkomen het belangrijkste vervoermiddel. De overheid heeft zijn handen duidelijk overvol aan de explosief groeiende economie, de werkgelegenheid en de stroom werknemers die daarmee gepaard gaat.
 

Terug naar het begin
 Regen en opstoppingen
"Raindrops keep falling on my head", zijn de woorden van een bekend liedje, vaak een heel bijzonder moment in de veelal droge atmosfeer van het Arabisch Schiereiland. Sommige gebieden zien slechts een aantal druppels per jaar vallen, terwijl in andere delen van de wereld alles door enorme watermassa's verwoest wordt. Als er regen werd verwacht, gebeurde het nogal eens dat duizenden Arabieren de woestijn in trokken om de regen te verwelkomen, waardoor er enorme verkeersopstoppingen ontstonden. Mensen genoten ervan om in de frisse regen hun spullen uit te laden en er voor te gaan zitten, kopje thee erbij! Terwijl de kinderen heerlijk rondrennen als jonge konijnen. "Je zou het eens moeten mee maken om echt de frisse vreugde in de lucht te voelen! Het is een belofte van een goede tijd, een zegen van boven!" In vergelijking met de extreem droge en warme weersomstandigheden die er bijna altijd zijn, moet dit ook een verademing zijn! Normaal gesproken veel binnen zitten in huis, met de airconditioner aan, is het bijzonder om heerlijk buiten te kunnen rennen en springen in de frisse zomerregen, je vrij te voelen, zoals een ander bekend lied zingt: "There's something in the air tonight... Fernando".
 
Maar... de automobilisten zijn niet gewend aan die onverwachte nattigheid! Honderden verkeersongelukken zijn het gevolg van de rijstijl van de automobilisten die wel voldoet op droge grond, maar niet op natte, gladde wegen! Een ander gevolg van de grote regenvloeden is dat droge rivierbeddingen veranderen in woeste, alles verslindende stromen. Op deze manier zijn al veel mensen verrast door het water, meegesleurd en verdronken. Ook zijn veel woningen niet bestand tegen water, wat veel problemen en verzekeringskwesties oplevert. Ook in deze dingen mogen we zien dat het goede nieuws dat Jezus ons en deze mensen wil brengen, harten en gedachten vrijmaakt en verandert. Hij geeft nieuwe hoop en dat kunnen mensen in deze situaties goed gebruiken!
 

Terug naar het begin
 Kom maar met de kamelen
Tijdens een bruiloftsceremonie, waar de gasten afwachtend klaar staan voor wat er komen gaat, klinkt de stem van de gastheer: "Breng de kamelen!" In het Midden-Oosten zijn bruiloften grote feesten voor de hele gemeenschap, honderden vrienden en familieleden zijn aanwezig. Er zijn natuurlijk in elk gebied en land weer andere gewoonten, maar het is niet altijd ongebruikelijk als er 35 kamelen worden geslacht voor zo'n bruiloftsfeest. Heerlijk op een bedje van rijst krijgen de gasten een stuk kameel voorgeschoteld, terwijl ze in rijen of kringen op tapijten bij elkaar zitten onder de sterrenhemel. Soms wordt er een grote tent geregeld, waar de gasten kunnen vertoeven en het kan ook luxe, in een hotel of bruiloftszaal. Uiteraard is het voor de mannen en vrouwen een gescheiden feest. Elk heeft zijn/haar eigen plaats en ceremonie. In de buitenlucht zul je de vrouwen ook altijd gesluierd zien gaan, pas in de tent of zaal, niet meer te zien voor mannen, kun je de vrouwen onderscheiden. In Oman wordt het huis van het bruidspaar versierd met gekleurde lampen, zodat het opvalt en sfeer geeft aan de omgeving, het geeft duidelijk aan dat daar een nieuw bruidspaar gaat wonen!
 

Terug naar het begin
 
<< Terug naar de inhoudsopgave
Klik hier voor het volgende nummer >>