<< Klik hier voor het vorige nummer
 

Nieuwsbrief: februari 2006
 

Het Arabisch Schiereiland

In deze editie:
 'Schitterend'
"O schat, geef me eens iets speciaals, iets anders voor m'n verjaardag!"
Ik heb weleens gehoord van heel speciale verjaardagcadeaus zo door de jaren heen, maar heeft u ooit gehoord van iemand die een zilveren auto kocht? Nee, geen zilverkleurige, maar een auto van echt zilver? In een wereld met zoveel miljonairs, moet je erg ver gaan om op te vallen. Een sjeik in Abudabi wilde origineel zijn. Ik vraag me af wie de eerste gouden auto gaat laten maken...
Maar goed, uiteindelijk zou het te zwaar en ingewikkeld zijn om een Audi A8 van echt zilver te produceren. Deze bijzondere wagen is van speciaal behandeld en gepolijst aluminium, zodat-ie glimt als een spiegel.
Ook speciale kentekenplaten zijn zeer geliefd in deze miljonairswereld. Nog niet zo heel lang geleden betaalde iemand 2 miljoen dollar voor het kenteken met het cijfer '1'. Nummers als '786' kunnen oplopen tot 200.000 dollar. De auto zelf is soms nog minder waard dan het kenteken!
Glimmende Auto
 

Terug naar het begin
 Vasten of feesten?
In de Ramadan passen miljoenen Moslims hun eet- en drinkgewoonten aan voor een aantal weken. Zolang de zon schijnt mag er niet publiekelijk gegeten en gedronken worden. Vandaar dat restaurants over het algemeen gesloten blijven overdag. 's Avonds verandert alles in een heel andere wereld. Er moeten veelal minstens drie maaltijden genuttigd worden voordat de zon zich weer laat zien... Op de weg is het zo'n twee uur voordat de zon ondergaat levensgevaarlijk. Veel mannen willen zo snel mogelijk thuis zijn voor het breken van het vasten, het maal waar ze al de hele dag op wachten. Het geduld en de stuurmanskunst worden behoorlijk op de proef gesteld in het verkeer. Daar komt ook nog bij dat het aantal uurtjes slaap aanzienlijk minder is dan gewoonlijk. Ik stond eens voor een stoplicht te wachten en zag dat de bestuurder in de auto naast mij in slaap sukkelde op zijn stuur. Toen het licht op groen sprong werd hij ruw gewekt door de luid claxonnerende menigte om hem heen, die deze bestuurder geen tijd gunde om rustig wakker te worden.
Veel Arabieren waren op de een of andere manier blij en opgelucht toen deze maand voorbij was en het gewone leven weer begon. In sommige landen is het zo erg dat de klok gewoon 12 uur teruggezet wordt. Het hele ritme wordt omgegooid. Overdag wordt er geslapen, en 's avonds en 's nachts tussen de feestelijke maatlijden door kan er nog wat werk worden gedaan. "Het vasten is op deze manier absoluut niet goed voor de lijn," merkte iemand op, die bezig was aan zijn tweede rondje langs het buffet in een hotel. "Ik heb het idee dat we deze maand allemaal meer eten dan in elke andere gewone maand van het jaar. Ik kom in de Ramadan altijd aan!" Sommige Moslims maken zich zorgen om de mensen die zich meer bezig lijken te houden met hun maaltijden, dan met het vasten en de betekenis daarvan...
 
De statistieken geven aan dat de Ramadan voor de supermarkten de top-maand is wat betreft de verkoop van eten en drinken. Het is natuurlijk ook een feestmaand, waarin genoten wordt en waarbij ook veel cadeaus over en weer gegeven worden. Veel winkelcentra hebben allerlei acties lopen om mensen te trekken. Ramadan is dus helaas naast een feestmaand ook de maand van lege zakken en bankrekeningen!
 
Niemand weet trouwens ook precies wanneer de maand begint of eindigt. Dit hangt af van de verschijning van de nieuwe maan en dus ook van degene die dat waarneemt. In sommige landen gebeurt het daarom dat de Ramadan bijvoorbeeld een dag eerder of later begint/eindigt. Bijkomend nadeel is dan ook dat kalenders die soms al gedrukt zijn, weer opnieuw gemaakt moeten worden...
 

Terug naar het begin
 De gelovige pony
Kinderen zijn voor het Arabische gezin heel belangrijk. Ouders en andere huisgenoten geven ze volop aandacht en liefde. Zoons zijn extra belangrijk, waardoor vrouwen nogal eens speciale fertiliteits klinieken bezoeken om te proberen (nog) een zoon te krijgen. Kinderen worden soms overspoeld met cadeaus, de speeltuinen en ander vermaak voor kinderen lijken als paddestoelen uit de grond te schieten.
Bij de ingang van een winkelcentrum in Oman staat een elektrische pony, die reageert wanneer er een munt in gedaan wordt. Wanneer een vader met zijn dochter voorbij komt, vraagt het meisje of ze op de pony mag. De vader tilt haar in het zadel en stopt een munt in het kastje. Nou heb ik verschillende vreemde en lachwekkende geluiden uit dergelijke apparaten horen komen, maar deze pony spant de kroon! Ik was stomverbaasd toen de pony bij zijn vrolijke bewegingen begon te zingen: "Jezus houdt van mij, ja dat weet ik...". Daarnaast stond de vader rustig en blijkbaar niets vermoedend te wachten tot zijn dochter klaar was met haar ritje op de pony!
 

Terug naar het begin
 Deense cartoons
'Boycot alle Deense producten!', zo gaven de krantenkoppen op het Arabisch Schiereiland aan, toen de profeet Mohammed in de inmiddels overbekende cartoons van de Deense kranten was verschenen. Vele Deense contracten werden naar aanleiding van dit incident stopgezet en vele Deense producten verdwenen uit de schappen. Dit laatste met het gevolg dat winkeleigenaars hun omzet zagen dalen. Grote posters werden overal opgehangen, om de mensen er vooral van te weerhouden Deense producten te kopen.
Jammer en eigenlijk diep triest dat dit uiteindelijk allemaal is aangezwengeld door een imam, helaas niet verstandig genoeg en wellicht ook niet voorziend welke gevolgen zijn bezoek met de bewuste cartoons aan het Midden-Oosten zou hebben. Het heeft mensen het leven gekost en de vooroordelen die sommige mensen hebben t.o.v. de islam alleen maar negatief beïnvloed...
 

Terug naar het begin
 
<< Terug naar de inhoudsopgave
Klik hier voor het volgende nummer >>