Jemen
 Jemen ligt in het zuidwesten (links onderin) van het Arabisch Schiereiland, naast Oman en ten zuiden van Saoedi-Arabië. Het ligt aan de Rode Zee tegenover Ethiopië en Somalië.
 
De vlag van Nederland
De vlag van
Nederland
De vlag van
Jemen
De vlag van Jemen

De vlag van Jemen heeft de kleuren Rood-Wit-Zwart. Hij lijkt dus wel een beetje op de Nederlandse vlag.
 
 Hoe groot is het?
De oppervlakte van Jemen is 531 869 km². Dat is bijna 13 keer zo groot als Nederland.
De hoofdstad heet Sanaa. Dat is ook de grootste stad van het land met ongeveer 1½ à 2 miljoen mensen. Andere grote steden zijn Aden (in het zuiden) en Taiz (in het zuidwesten).
 
 Hoe ziet het land eruit?
Jemen wordt soms "Het dak van Arabië" genoemd, omdat er veel bergen zijn. Maar niet overal in Jemen vind je bergen.
 1. De Tihama is het laaggelegen gebied dichtbij de kust van de Rode Zee.
 2. Daarna gaat het land steil omhoog via heuvels naar het Westelijke Gebergte.
 3. Dan krijg je de Centrale Hooglanden 1500 - 3000 meter boven zeeniveau.
  Hier vind je de hoogste berg van Arabië. Die berg heet Shoe-aib en is 3760 meter hoog.
  De hoofdstad Sana ligt wat lager.
 4. Dan komt het Oostelijk Gebergte (soms het Oostelijk Plateau genoemd). Dit daalt langzaam af naar:
 5. Het Lege Kwartier. Dat is zoals het klinkt: Het is een lege woestijn.
 
 Hoe is het weer?
Jemen is het enige land op het Arabisch Schiereiland waar het regelmatig behoorlijk regent. De twee natste perioden zijn april-mei en juli-september; de herfst en de winter zijn droog.
Het Lege Kwartier is het heetst. De gemiddelde temperatuur is 29 °C, in juli stijgt dat naar 33 °C.
 
 De taal
De meeste mensen spreken Arabisch - met allerlei dialecten. In de provincie Mahra (tegen de grens met Oman) spreekt men Mahri. Op het eiland Socotra (dat ook bij Jemen hoort) spreekt men de taal Socotri.
 
 Bevolking
In Jemen wonen ongeveer 25 miljoen mensen. Er zijn iets meer dan 23 miljoen autochtone Jemenieten. De rest bestaat uit immigranten, voornamelijk uit de buurlanden en Zuid Azië.
In Jemen leven de mensen vaak samen in stammen en clans ('families'). Daarvan zijn er ongeveer 1800. Die vind je voornamleijk in het oosten. In de steden merk je dat veel minder.
 
 Welvaart
In Jemen is niet welvarend, integendeel: Jemen is het armste land in het Midden-Oosten. 42% van de bevolking is erg arm en moet leven van ? 1,50 per dag of minder. 40% van de beroepsbevolking is werkloos.
 
 Wat produceert Jemen?
 • Olie. De Jemenieten verdienen veel geld door olie aan het buitenland te verkopen. Helaas profiteren de 'gewone' Jemenieten daar niet of nauwelijks van.
 • Vis. Jemen heeft een lange kust, daarin lijkt het op Nederland.
 • Katoen. Sommige mensen zeggen dat deze de beste in de wereld is.
 • Koffie en landbouwproducten.
 
 Wat groeit er in Jemen?
Kerstster Mimosa Koffieplant
Planten die in Nederland speciaal wordt gekweekt als kamerplan of voor in de tuin, vind je in Jemen gewoon in het wild. Denk bijvoorbeeld aan Mimosa (tuinplant) of aan de Kerstster (kamerplant).
 
Landbouwgewassen zijn:
Tihama :katoen, dadels, palmbomen, papaja's, mango's, bananen
Westelijk Gebergte :koffie, fruit, graan
Centrale Hooglanden :druiven, fruit, noten
Oostelijk Gebergte :druiven, graan, fruit en -verder naar het oosten- dadels en palmbomen
Het Lege Kwartier :Bijna niets
 
 Godsdienst
De godsdienst van de moslims heet islam. In Jemen zijn er twee verschillende vormen van, dat zijn de Shijieten en de Soennieten.
 
In Jemen kun je alleen christen zijn als je geen Jemeniet bent.
Als je in Jemen woont en je breekt met de Islam, dan krijg je volgens de wet de doodstraf. Jemen staat hoog in de ranglijst van landen waar christenen het ergst vervolgd worden.
 
In Jemen weten de mensen wie Jezus is. Hij heet daar Isa. Maar de meeste mensen beseffen niet dat Jezus Christus verzoening met God heeft gebracht door Zijn dood en opstanding. Toch zijn er wel Jemenieten die Jezus volgen en op Hem vertrouwen voor de vergeving van hun zonden. Men denkt dat het er enkele honderden zijn. Natuurlijk zijn de meesten dat in het geheim.
 
 Een stukje geschiedenis
Noord en Zuid-Jemen Tot 1990 was Jemen verdeeld in twee landen: Noord-Jemen en Zuid-Jemen.
Gedurende langere tijd hebben de Turken geregeerd in Noord-Jemen. De Britten hebben dat een tijd in Zuid-Jemen gedaan. Noord-Jemen werd later de Jemenitische Arabische Republiek en Zuid-Jemen werd de Democratische Volksrepubliek Jemen. Eigenlijk was dat land niet democratisch, maar communistisch.
In 1990 werden deze landen samengevoegd tot de Republiek van Jemen.
De Noord-Jemenieten en de Zuid-Jemenieten konden niet altijd even goed met elkaar opschieten. In 1994 was er een burgeroorlog.
 
 Interessante dingen over Jemen
 • Jemen is één van de langst bewoonde gebieden van de wereld.
 • Men denkt, dat Sem, de zoon van Noach, na de zondvloed de hoofdstad Sanaa heeft gebouwd.
 • Vroeger werd er wierook en mirre verbouwd en verhandeld.
 • Jemen is waarschijnlijk het geboorteland van de koningin van Scheba (Saba), die bij koning Salomo op bezoek kwam.
 • Jemen was één van de eerste moslimlanden (7e eeuw na Christus).
 • Stammenleden ontvoeren soms mensen om iets van de regering gedaan te krijgen, bijv. de aanleg van een weg of vrijlating van gevangenen. Tussen 1990 en 1998 waren er 159 gijzelingen, voornamelijk buitenlandse werknemers en toeristen. De gebieden waar men het grootste risico loopt om ontvoerd te worden zijn alle provincies ten oosten van Sana, al-Jauf, Mareb, Abyan, al-Baidha en Shabwa. Meestal blijven de gijzelaars ongedeerd.
 • Voor iedere persoon in Jemen zijn er minstens 2 vuurwapens. (Dat betekent niet, dat iedereen in Jemen een vuurwapen heeft, maar wel dat er een heleboel zijn!)
 • Soms wordt er gevochten in Jemen, tussen het noorden en het zuiden, tussen verschillende stammen en ook wel met buurlanden (over waar precies de grenzen liggen).
 • Veel goede akkers worden gebruikt voor het verbouwen van de drug "qat".
 • Sommige Jemenieten luisteren naar christelijke radioprogramma's.
 • Ooit woonden er tienduizenden joden in Jemen. Nu zijn er nog maar een paar honderd.
 • Als je iemand aan een ander voorstelt, noem je niet de naam, maar zeg je: "Hij is de zoon van …" en dan noem je de naam van zijn vader.
 • De vader van komt uit Jemen. In Zuid-Jemen woont nog steeds familie van hem.
 • Jemenieten zijn heel goed in het onthouden van dingen die je zegt, omdat ze leren door te luisteren en na te zeggen.
 
 Families
Elke getrouwde vrouw heeft 6 à 7 kinderen. Dus als je een Jemeniet was, had je heel veel broertjes en zusjes, ooms en tantes, neefjes en nichtjes, enz.
Van elke 1000 baby's die geboren worden sterven er 75. Veel baby's worden geboren zonder hulp van een dokter of verloskundige. 30% van de kinderen krijgt niet genoeg gezond eten.
 
 School
De regering heeft gezegd, dat iedereen 9 jaar gratis naar school zou moeten. In 1998 ging ongeveer de helft van de kinderen naar school (vooral jongens). In sommige plattelandsgebieden zijn geen scholen. Slechts ongeveer een kwart van de vrouwen kan lezen. Ongeveer tweederde van de mannen kan lezen. Begrijp je waarom?
 
 Dus als je niet naar school gaat, wat doe je dan wel?
Je werkt. Op het platteland helpen veel kinderen hun vader om voedsel te verbouwen of de dieren te verzorgen. In de stad werken de kinderen in winkels en werkplaatsen, verkopen spullen op straat en bedelen. Je mag eigenlijk niet werken als je nog geen 15 jaar bent. Vanaf 12 jaar mag je werken als je een vergunning hebt. Je kunt pas voor de regering of in de publieke sector werken als je 18 bent.
Niet iedereen houdt zich aan de wet. In 1994 werkte 1 op de 16 kinderen.
 

Versie: 30 mei 2010