Artikel
Zorg ervoor dat het brood naar de achterste rij gaat 
  Naar aanleiding van Johannes 6: 1-14,
door .
 
  Aan de ene kant zijn er duizenden mensen die honger hebben, mannen, vrouwen en kinderen. Aan de andere kant is er een kleine jongen. We weten niet waar deze jongen vandaan komt, wat zijn naam is of hoe oud hij is. Wat we wel weten is dit: hij heeft vijf broden en twee vissen, die hij waarschijnlijk in een kleine mand bij zich had. Wat hij heeft, geeft hij aan Jezus. Een simpele daad van gehoorzaamheid van deze jongen is de sleutel tot het wonder.  
  Ik wil je uitnodigen om om je heen te kijken en de menigte hongerige gezichten te zien, daar waar je leeft en verder dan dat. Zij, die tot op heden nog nooit de kans hebben gehad om Gods evangelie en het Goede Nieuws te horen. 20% van de wereldbevolking is gegrepen in de ban van de islam, 15% valt onder de schaduw van het hindoeïsme.  
  Kijk eens naar je handen. Jij en ik hebben een mand. We hebben gaven en talenten van God ontvangen. Sommigen van ons hebben vis. Sommigen van ons hebben vis en een stuk brood. Anderen zijn gezegend met vier of vijf stukken brood. Je kunt óf overweldigd raken door de wens en behoefte om deze talenten voor jezelf te houden, óf je kunt toelaten dat Jezus je leven leidt en jou gebruikt om het Brood van de Hemel te brengen in een verloren wereld.  
 

Een simpele daad
van gehoorzaamheid
is de sleutel
tot het wonder

 
Er zijn teveel christenen vandaag de dag die hun mand met gaven en talenten voor zichzelf houden. Hun vis is aan het rotten. Hun stukken brood zijn muf geworden. Ze zullen doodgaan met een mand vol rotte gaven. De grootste tragedie in de kerk vandaag is dat er miljoenen christenen zijn die vasthouden aan een mand, terwijl een groot deel van de wereldbevolking sterft van geestelijke honger.
 
  Jezus' discipel Adreas zei, nadat hij de kleine bijdrage van de jongen had gezien: "Wat hebben wij aan vijf broden en twee vissen terwijl er zoveel mensen zijn?". Andreas had beter moeten weten. Laat niemand neerkijken op jou en de gaven waar God je mee gezegend heeft. Laat niemand's menselijke wijsheid je verhinderen om erop uit te gaan om Jezus te dienen.  
  De stad Birmingham in Engeland staat bekend om Cadburys, een van 's werelds meest bekende chocolademerken. De stamvader hiervan, Richard Cadbury, had een dochter die Helen heette. Ongeveer een eeuw geleden, Helen was toen 13 jaar, ging ze met haar vader mee naar een zendingshuis dat hij had gebouwd in een arm gedeelte van de stad. Op die zondagavond reageerde Helen op de uitnodiging van de priester om in Jezus te geloven.
Meteen wilde ze haar geloof met haar schoolvrienden delen. Ze legde haar Bijbel op haar bureau om "te laten zien wat God zegt, liever dan wat ik zelf denk". Haar vrienden begonnen ook hun leven naar Christus te richten. Minder dan twee jaar later richtte Helen de "Pocket Testament League" (PTL) (Broekzak Testament Bond) opgericht.
Toen Helen trouwde, reisde zij met haar man, Charles, de wereld rond, het Evangelie verkondigend. Gedurende de tweede wereldoorlog zijn miljoenen kopieën van het evangelie van Johannes door PTL-zendelingen in Japan en Duitsland uitgereikt. De piloot die de Japanse aanval op Pearl Harbor leidde, Mitsua Fuchida, werd christen nadat hij het PTL Evangelie van Johannes had gelezen. Vandaag de dag werkt PTL in 25 verschillende landen. En dit begon met een jong meisje dat het kleine beetje dat ze had, aan Jezus gaf.
 
  Laten we even teruggaan naar het verhaal van de 5000 die werden gevoed. Een Noorse evangelist, die vooral in Afrika werkt, deelt met ons iets soortgelijks: probeer je eens in te denken dat het verhaal iets anders loopt dan zoals we weten uit de Bijbel. Jezus vulde de manden van de discipelen. Ze trokken erop uit en deelden het eten met de mensen die in rijen op het gras zaten. Ze begonnen met de eerste rij. Iedereen op de eerste rij kreeg zijn deel. Toen gingen ze door naar de tweede en derde rij. Toen waren de manden leeg, dus gingen de discipelen naar Jezus terug die de manden met nog meer vis en brood vulde.  
  Filippus, Andreas en de anderen gingen terug naar de mensen, maar in plaats dat ze naar de vierde rij gingen, begonnen ze weer bij de eerste rij. Daarna deelden ze brood en vis aan de tweede en wederom derde rij. Hun manden waren weer leeg. En ze gingen weer terug naar Jezus. Hij vulde hun manden weer met vis en brood. De hele dag door, tot de zon onder ging, kregen slechts de eerste drie rijen te eten. Wat denk je dat de mensen in de achterste rijen hebben gezegd? "He, wat gebeurt er? Hoe kan het dat de mensen in de eerste rijen voor de tweede keer eten krijgen, terwijl wij nog steeds niets hebben ontvangen?"  
 

Spendeer niet
de rest van je leven
aan de eerste rij

 
Gelukkig is het niet zo gegaan. We kennen het verhaal allemaal. Het tragische is dat dit vandaag de dag wel gebeurt in de christelijke wereld. De meeste kerken delen uit aan de eerste rijen, week in week uit, terwijl meer dan twee miljard zielen in de achterste rijen wachten voor een klein stukje brood.
87% van al het zendingswerk en de financiën hiervoor gaan naar de mensen en volken die al eerder gehoord hebben van het Evangelie.
 
  God zoekt naar mannen, vrouwen en kinderen die de achterste rijen tot hun eerste prioriteit maken. Oswald Smith zei: "Waarom horen sommige mensen het Evangelie twee keer, terwijl anderen nog nooit van het Evangelie hebben gehoord?"  
  Een vriend van mij uit Schotland heeft zich gedurende vele jaren uitgestrekt naar de nomaden in het noorden van Tsjaad. Zij is de enige zendelinge tussen 250 000 moslims in die regio. Ze slaapt in een tent en reist door de woestijn om Jezus naar de achterste rijen te brengen.  
  Spendeer niet de rest van je leven aan de eerste rij. Er zijn nog miljoenen in Tsjaad, in Libië, in Tajikistan, in Oman, in Bangladesh, in Turkije, in Japan, die het recht hebben op het Brood van het Leven.  
 

Versie: 10 oktober 2009